Polen crud

De la: 10.00 lei

  • 100 g
  • 250 g
Golește
SKU: Nu se aplică Categorii: ,

Descriere

Polenul este un aliment viu care acționează asupra omului în două contexte mari: creșterea și echilibrul ecologic. Este folosit în medicina naturală din timpuri străvechi, în special ca supliment nutrițional. Să aflăm mai bine.

Ce este polenul?

Polenul este una dintre cele mai bogate substanțe pe care natura ne-o oferă. Se găsește în fiecare parte a lumii, dar nu este prelucrat de albine, cum este mierea, este pur și simplu colectat de pe flori și este materia primă pentru producția de laptişor de matcă.

Este, de asemenea, utilizat pe scară largă în amestec cu miere și lăptişor de matcă pentru hrănirea larvelor și a albinelor tinere (de la 1 la 15 zile).

Activitatea de colectare a polenului este una foarte complexă. Albina colectează polenul florilor folosind întregul corp şi anume: perişorii de pe corp, torace, abdomen, piesele bucale şi cele trei perechi de membre. Sunt două etape atunci când vine vorba de recoltare: prima dată albina scutură polenul de pe stamine şi îşi acoperă întreg corpul cu grăunciorii de polen apoi urmează perierea polenului de pe perișori şi formarea încărcăturilor de polen. Albina culegătoare recoltează în medie, la fiecare zbor, aproximativ 15 mg de polen în ambele coşuleţe.

Întoarsă în stup, albina care a colectat polen, caută o celulă goală sau una cu polen în care mai există spaţiu de depozitare. Ea introduce picioarele posterioare în celula respectivă şi granulele sunt desprinse de pe coșuletele sau corbicule cu ajutorul picioarelor mijlocii. Lucrarea este apoi urmată de o altă albină, care presează polenul cu capul spre fundul celulei eliminandu-i-se aerul din masa acestuia. Acest polen înmagazinat de către albinele lucrătoare, care a suferit modificări în timpul depozitării este numit păstură. Într-o singură celulă pot fi depozitate aproape 150mg de polen.

Proprietățile și beneficiile polenului

Polenul este una dintre cele mai bogate substanțe existente în natură. Considerat de mulți hrana cea mai perfectă pe pământ în ceea ce privește întreaga gamă de substanțe nutritive, se prezintă ca si un aliment bogat în elemente indispensabile corpului. De asemenea, constituind materia primă a lăptişorului de matcă, nu este surprinzător faptul că este o hrană foarte energică (aproximativ 285 Kcal la 100g).

Fiecare boabă de polen este o unitate biologică care conține tot ceea ce este necesar vieții:

  • apă în procent de 8 până la 10%;
  • o cantitate mare de proteine (în medie 20%), cele mai multe sub formă de aminoacizi (21 din cei 23 de aminoacizi cunoscuți), inclusiv multe dintre ele se încadrează în categoria de aminoacizi esențiali;
  • zaharuri în cantități de 15% (glucoză și fructoză);
  • lipide (aproximativ 5%, conținut variabil), dintre care majoritatea sunt acizi grași esențiali, acidul alfa-linoleic 70% (omega 3), acidul 3-4% linoleic (omega 6), 16-17% mononesaturați și saturate;
  • săruri minerale cum ar fi potasiu, siliciu, fier, magneziu, sulf, clor, calciu, mangan, fosfor, cupru
  • un număr mare de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B9, B12) vitaminele A, C, D, E, K, PP;
  • enzime, coenzime, hormoni de creștere (estrogen, androgeni, acetilcolina și alte substanțe cu activitate antibiotică), pigmenți cum ar fi carotenoidele etc.

 

Care sunt efectele benefice ale polenului?

Cel mai evident efect asupra oamenilor, ca urmare a administrării regulate, este creșterea apetitului și a metabolismului. Poate fi considerat o sursă excelentă de proteine pentru vegetarieni, fiind foarte bogat şi în aminoacizi esenţiali. Din punct de vedere al analizei nutrienţilor, polenul este unul, dacă nu chiar cel mai complet nutrient natural. 30 de grame de polen aduc organismului aproximativ 28 de calorii. Din aceste 30 de grame, 7 grame sunt carbohidraţi, 15% este lecitină, 25% proteine de cea mai bună calitate.

De asemenea, el poate fi indicat ca tratament secundar şi în terapiile împotriva astmului, alergiilor, tulburărilor gastrointestinale.

Alte posibilele acţiuni benefice ale polenului asupra organismului includ:

  • ameliorarea digestiei – reglează tranzitul intestinal, mai ales în cazurile de constipaţie cronică sau diaree, stimulează arderea grăsimilor şi ajută la controlul greutăţii;
  • ameliorarea funcţionării sistemului imun şi stimularea detoxifierii organismului;
  • ameliorarea circulaţiei sangvine sistemice;
  • ameliorarea astmului;
  • creşterea capacităţii de efort şi îmbunătăţirea performanţei sportivilor;
  • reducerea nivelului colesterolului;
  • reducerea efectelor secundare ale chemoterapiei;

Reacții adverse. Este extrem de rar ca oamenii să aibă o reacție adversă la polenul de albine. Dacă totuși suferiți de alergii sau astm cel mai bine este să vă testați nivelul de toleranță prin plasarea unei granule sub limbă lăsând-o să se dizolve. Dacă întâmpinați vreun lucru inconfortabil cum ar fi o scurgere nazală, mancărimi ale ochilor sau mâncărimi ale gâtului, opriți imediat administrarea acestuia și consultați sfatul medicului.

Pot copiii să-l consume? Nu este recomandat copiilor sub 1 an să ia orice produs de albine, deoarece sistemul lor digestiv încă se dezvoltă. Pentru copiii de peste 1 an, este bine să introduceți aceste lucruri în dieta lor. Poate doriți să începeți cu o doză mai mică decât doza recomandată pentru adulți, deși este foarte puțin probabil să sufere efecte adverse.

Pot femeile femeile însărcinate să-l consume? Considerăm că acest produs este sigur pentru femeile gravide, dar dacă aveți îndoieli, vă rugăm să căutați consultanță medicală independentă.

Pot să-l iau în timp ce urmez un tratament medicamentos? Da, de fapt, credem că este exact ceea ce ar trebui să faceți. Polenul poate fi o alimentație echilibrată, plină de nutrienți care pot funcționa în armonie cu corpul. Adesea, antibioticele pot avea efecte secundare și în timp ce lupta împotriva bolilor într-o zonă poate elimina sistemul dumneavoastră de nutrienți.

Care este diferenţa dintre polenul crud şi polenul uscat?

Există o mare diferenţă între polenul uscat, pe care îl găsim de obicei în comerţ, şi polenul crud. Uscarea polenului presupune încălzirea acestuia la temperaturi de aproximativ 38-40°C. Astfel, sunt distruse majoritatea substanţelor active din compoziţia polenului, care nu rezistă la temperaturi ridicate.

Polenul crud este congelat imediat după recoltare şi păstrat ca atare. Acesta este un aliment viu care are, în plus față de polenul uscat, lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice și antioxidanți care elimină radicalii liberi din organism. Acest produs al stupului este păstrat în forma sa naturală, crudă, pură și neprelucrată, pentru a garanta eficiență terapeutică maximă.

Cum să consumi polenul

Consumul de polen trebuie mestecat încet și cu atenție. Pentru a preveni arsuri la stomac este recomandat să-l mestecați lung sau să-l diluați cu ajutorul unei băuturi calde (apă, lapte sau ceai de plante). Polenul poate fi consumat, de asemenea, amestecat cu miere, gem sau iaurt.

Cantitatea recomandată este de aproximativ 15/20 g pe zi pentru un adult (lingură de masă) și 5/10 g pentru copii. Momentul cel mai potrivit pentru a-l consuma este dimineața pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Pentru eficiență maximă, este recomandat să urmezi o cură de minim 7 săptămâni, de două ori pe an, primăvara și toamna. Polenul crud poate fi consumat însă tot timpul anului, fără restricții.

Cum se păstrează polenul crud?

Polenul crud se păstrează obligatoriu la congelator, la temperaturi cuprinse între -5ºC și -18ºC.

Polenul crud rezistă până la 5 zile în afara congelatorului, în ambalajul original, și până la 10 zile în frigider, după desigilare, fără să își piardă din proprietăți.

Deși se păstrează la congelator, polenul crud nu îngheață, datorită conținutului său scăzut de apă (aproximativ 8-10%). Acest lucru permite consumul acestuia imediat după ce a fost scos din congelator.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.