Miere de salcâm

De la: 19.00 lei

  • 400 g
  • 920 g
  • 440 g
Golește
SKU: Nu se aplică Categorii: ,

Descriere

Mierea de salcâm este o miere care, după cum se poate ghici, derivă din planta de salcâm, o plantă medicinală aparținând familiei Fabaceae. Este o miere așa-numită “monofloră”, considerând că stupii de albine sunt plasați într-o zonă bogată în aceste plante, astfel încât albinele se hrănesc în principal cu florile ei, colectând nectarul prețios.

Ca aspect, mierea de salcâm are o culoare foarte clară și o consistență destul de lichidă, fără cristale. Mirosul ei este dulce și floral. Gustul său este dulce și delicat. Cristalizează încet, 1-2 ani de la extracţie. Capacitatea sa de a rămâne într-o stare lichidă pentru o perioadă lungă de timp, alături de culoarea ei foarte clară, îi oferă un aspect comercial deosebit şi duce la o dorinţă irezistibilă de a vă scufunda degetele chiar în borcănelul cu miere de salcâm.

Deşi este cea mai căutată de pe piaţă şi este clasificată drept ,,cea mai bună miere” de marea majoritate a consumatorilor, totuşi este greşit să o considerăm cea mai bună şi cea mai utilă. Există peste 300 sortimente de miere, în funcţie de planta de la care este cules nectarul , fiecare dintre ele având propriile caracteristici şi beneficii. În realitate nu există nici o miere rea (naturală), aşadar este greu să numim un singur sortiment de miere ca fiind cel mai bun, totuşi este adevărat că mierea de salcâm este cel mai preferat tip de miere.

De ce este mai scumpă?

În practică, se poate spune că mierea de salcâm este cel mai scump sortiment de pe piată. Acest lucru, bineînțeles, nu este întâmplător.

Aceasta se datorează în mare parte cererii prea mari pentru acest produs, pe lângă faptul că este greu de obţinut şi este produsă în cantităţi limitate. Pentru a avea miere de salcâm, trebuie să fie un an bun din punct de vedere meteorologic. Salcâmul începe să înflorească în Mai, atunci când familiile de albine nu sunt îndeajuns de puternice pentru a asimila complet culesul nectarului. Întărirea lor necesită costuri şi îngrijiri suplimentare, care uneori este riscantă din cauza mai multor factori.

Unul dintre acești factori este că întărirea albinelor în luna Mai coincide cu perioada în care acestea au tendinţa de roire (o parte din albine părăsesc stupul atunci când familia devine prea puternică), lucru care cauzează pierderi mari pentru apicultori (nu numai că aceştia îşi pierd albinele dar şi din cauză că familia rămasă în stup devine slabă şi nu mai este pregătită pentru următorul cules important).

O altă problemă riscantă este că salcâmul înfloreşte doar pentru 10-15 zile. Este o perioadă scurtă de timp care depinde în întregime de condiţiile meteorologice. Dacă plouă prea mult, există riscul ca aceasta să îndepărteze nectarul din floare. La fel, vremea secetoasă poate dăuna culesul mierii de salcâm întrucât secreţia de nectar are nevoie de umiditate.

Când mierea de salcâm ajunge în cele din urmă în borcan după atâtea dificultăţi, se poate spune că îşi merită preţul şi aşteptarea.

Proprietăţi şi caracteristici

În plus față de utilizarea ca îndulcitor în loc de zahăr, produsele din miere de salcâm au și alte utilizări datorită proprietăților lor benefice. În primul rând, este un produs natural energizant, furnizând sistemului nervos o zi plină de energie. Mierea de salcâm este caracterizată de un conținut ridicat de proteine, săruri minerale, vitamine și aminoacizi. Această combinație naturală face ca acest sortiment de miere să fie un tonic excelent. Mierea de salcâm, în plus, este un remediu care poate fi de asemenea utilizat de către diabetici, deoarece conținutul de zahăr derivă în cea mai mare parte din fructoză, care nu are nevoie de insulină pentru a fi metabolizată.

Are o acțiune de detoxifiere care ajută la menținerea sănătății ficatului. Se pare că mierea de salcâm are de asemenea o acțiune laxativă utilă pentru cei care suferă de constipație. Reglează funcțiile digestive și ajută la combaterea stomacului enervat. Utilizarea sa majoră, totuși, rămâne cea împotriva durerii în gât, a tusei, a faringitei și a altor inflamații similare care afectează cavitatea bucală.

Când este consumată cu regularitate, mierea de salcâm ajută la reglarea presiunii arteriale, mărind nivelul hemoglobinei. Somnul este îmbunătăţit. Are efect calmant şi este benefică împotriva stresului. Deasemenea stimulează activitatea creierului, fiind potrivită pentru cei care lucrează atât intelectual cât şi fizic, ajutând la o recuperare cât mai rapidă.

Cum să foloseşti miere de salcâm în bucătărie

Această miere poate fi considerată ca un îndulcitor excelent într-un număr mare de băuturi, inclusiv infuzii și ceaiuri pe bază de plante, dar poate fi foarte utilă și în cafea sau în diferite băuturi răcoritoare. Mierea proaspătă poate fi folosită destul de frecvent și pentru prepararea cremelor tartinabile. Printre cele mai comune combinații găsim cele cu fistic, migdale, alune și cacao. Acestea sunt creme care sunt cu siguranță mult mai sănătoase decât cele industriale cumpărate la supermarket, caracterizate prin prezența unor cantități mari de zaharuri rafinate, chiar dacă acestea sunt naturale. Foarte bună, de asemenea, răspândită pur și simplu pe o felie de pâine pentru o gustare sănătoasă și delicioasă.

Indicaţii terapeutice

      • Bună pentru digestie. Mierea de salcâm conţine enzime active care îmbunătăţesc regenerarea membranei mucoasa a stomacului si a duodenului. În plus, acest tip de miere are proprietăți antiacide, prin urmare este frecvent utilizat ca parte a tratamentului natural în boala ulcerului peptic.
      • Bună pentru detoxifierea ficatului. Din nou, cantitatea mare de fructoză și glucoză ușor absorbită, vă poate revitaliza ficatul.
      • Ajută la problemele cu rinichii şi a sistemului urinar. Se spune că mierea de salcâm are calități diuretice, care este efectul dorit în problemele urinare și renale.
      • Proprietăți antiseptice. Mierea de salcâm și mierea, în general, au proprietăți antiseptice naturale foarte puternice. Datorită faptului că este acidă, având un pH scăzut de aproximativ 3,5. Acest pH scăzut inhibă creșterea bacteriilor, motiv pentru care consumul de miere ajută la tratarea infecțiilor respiratorii si utilizarea acesteia în bandaje sterile încurajează vindecarea rănilor.
      • Bună pentru hipoglicemie.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.