DESPRE NOI

TOT CE FACEȚI SĂ FIE FĂCUT CU DRAGOSTE.

În anul 1990 bunicul Enescu se retrăgea din cariera militară la casa lui de la țară, în județul Botoșani. Persoană ordonată și extrem de atentă la stilul său de viață și la alimentație, hotărăște să crească albine și cumpără 20 de stupi, suficienți pentru a asigura necesarul de miere și alte produse apicole pentru familia sa. Devine pasionat de apicultură și speră să transmită această pasiune și fiului său, care acceptă să meargă în pastoral cu stupii și să îngrijească albinele, până într-o zi când este “atacat” de acestea; căci un lucru am uitat să menționăm, bunicul Enescu avea niște albine foarte productive, dar și foarte agresive. Relatată acum, povestea “atacului” pare una foarte amuzantă, dar la momentul respectiv a fost atât de traumatizantă, încât tata Enescu a decis că nu va mai avea vreodata de-a face cu albinele. Și așa a și fost pentru următorii 20 de ani, până când bunicul Enescu a plecat, pe neașteptate, dintre noi.

Pus în fața faptului împlinit, fiul alege să își învingă frica de albine și preia pasiunea tatălui său. Pe lângă stupii rămași de la bunicul Enescu, acesta achiziționează câteva mătci din rasa Albinei Carpatine, o albină românească, blândă și foarte rezistentă la boli și se axează pe înmulțirea acestora, ajungând, în prezent, la un număr de aproximativ 250 de stupi.

Pasiunea continuă să atragă membri ai familiei Enescu. Într-o lume în care cu greu mai găsești un produs natural, măcar de dragul familiei și a copiilor noștri, vom duce tradiția mai departe și vom continua să producem acest nectar plin de vitamine și nutrienți.

Sortimentele noastre de miere reprezintă frumusețea pură, nepătată, a florilor din România, fără aditivi, conservanți sau procese de fabricație. Mierea noastră nu este nici pasteurizată, nici filtrată, astfel încât să puteți beneficia de toate avantajele sale. Foarte posibil să vedeţi particule naturale de polen și bucățele de flori care plutesc în borcan, pentru că nu folosim pompe, țevi sau filtre atunci când extragem și îmbuteliem manual mierea pură produsă local, îndeosebi în zona Moldovei.

Albinele…moștenire prețioasă, primită de la tatăl meu. De la un sentiment de groază față de ele, am fost pus în situația de a le îngriji sau a le vinde. Am ales prima opțiune, m-am documentat mult în domeniu, din cărți, de pe internet și mi-am dat seama ce importanță majoră joacă acestea în viețile noastre. Apicultura nu este o treabă deloc ușoară, dar să privești albinele la lucru este extraordinar. Așa cum încă mai avem multe lupte, la fel ca orice fermier, știm că am fost binecuvântați de Dumnezeu pentru a avea grijă de aceste ființe și pentru a le proteja astfel încât să prospere. Ne rugăm pentru ploaie și o recoltă bună în fiecare an și Dumnezeu a fost bun.

GIGI ENESCU

Fire activă și mereu în mișcare, absolvent al facultății de kinetoterapie, am găsit modalitatea ideală de a-mi consuma energia: apicultura. Poate părea un hobby ușor, la urma urmei albinele fac miere de mii de ani și o pot face fără ajutorul nostru, dar îngrijirea atâtor colonii de albine este o mare responsabilitate. Apicultura te învață zi de zi lucruri noi, te ține conectat, iar pasiunea mea pentru această meserie a crescut într-atât, încât cunosc fiecare familie de albine din stupina noastră, știu starea ei de sănătate, știu care sunt stupii mai puternici, mai productivi, pe care îi ducem în pastoral și care rămân la vatră. Un stup îngrijit așa cum trebuie va face lucruri magice, cum ar fi să polenizeze toate recoltele din jur și să producă intre 20 și 80 kg de miere pe an.

CORNEL ENESCU

Am iubit foarte mult, în școală, matematica, dar și lucrul manual, muzica, desenul. Am jonglat cu limbi străine în liceu, cu științe exacte în facultate, cu muzică și desen în timpul liber. La absolvirea facultății m-am angajat ca inginer tehnolog în industria alimentară. A fost o șansă unică dar, nu după mult timp a apărut în viețile noastre Rafael și am simțit că ceva trebuie să se schimbe. De dragul lui și în speranța că nu va trebui niciodată să lipsesc de acasă 10 ore pe zi ca să merg la serviciu, am pus mierea pură în borcănașe mici, cu etichete frumoase si fundițe colorate. Am fost foarte mulțumită de cerere și de feedback-ul pozitiv pe care l-am primit. Apoi, am răspuns dorințelor clienților și am creat și papetărie pentru nunți și botezuri, cutii cadou în ton cu mărturiile. Am acceptat orice provocare și am realizat multe lucruri frumoase. Latura creativă a învins, iar acum îmi pun toată dragostea în lucrurile handmade pe care le vedeți pe pagina noastră. Și veți vedea din ce în ce mai multe!

AMALIA ENESCU

Crescând într-o familie de apicultori i-am văzut, pe rând, pe bunicul și pe tatăl meu îngrijind albinele și colectând mierea. Am îmbrăcat de nenumărate ori costumul de apicultor, am extras mierea din faguri și am dus stupii în pastoral. Am văzut stupina crescând de la câteva familii de albine, la câteva sute. Anii au trecut și a trebuit să merg la facultate, apoi m-am angajat ca inginer constructor. Pe lângă aceasta, am decis să îmi îndrept atenția către ceea ce era mereu în fața mea, dar pe care nu pusesem prea mare preț. Am investit în ambalaj, în prezentare, în marketing și am adus mai aproape de consumator această miere extraordinară pe care o producem și care stătea ascunsă într-un con de umbră.

ROBERT ENESCU